Verzekering elektrische fiets: verplicht?

Denkt u eraan een elektrische fiets te kopen? Een goed idee. Elektrische fietsen zijn ideaal om naar het werk te fietsen of om fietstochtjes te verlengen. Maar hoe zit het met de verzekering? Bent u verplicht om een verzekering voor uw elektrische fiets te nemen?

Elektrische fiets of e-bike

Een elektrische fiets is een speciaal geval. Het is geen echte fiets, maar ook geen bromfiets. Hij zit er wat tussenin. Waar hij precies zit, is belangrijk. Want een elektrische fiets kan onder dezelfde categorie vallen als een bromfiets. En dan is een rijbewijs nodig, moet u een helm dragen en een BA-verzekering Motorrijtuigen afsluiten.

Verzekering niet verplicht voor gewone fiets

Een gewone fietser is niet verplicht om zijn aansprakelijkheid te verzekeren. Die is al verzekerd dankzij zijn verzekering B.A. Privé-Leven, beter gekend als familiale verzekering. Stel: u rijdt met uw fiets langs een bushalte. Net dan stopt er een bus en stapt een oudere dame uit. U ziet de vrouw net te laat en rijdt haar aan. In dat geval is het uw familiale verzekering die de schade vergoedt van de aangereden vrouw.

Soorten elektrische fietsen

Een elektrische fiets, soms ook e-bike genoemd, is uitgerust met een kleine motor en een batterij. Er bestaan verschillende gradaties in. Sommige e-bikes beperken zich tot trapondersteuning, met andere kunt u fietsen zonder zelf te trappen.

1. Fietsen met elektrische trapondersteuning

Een fiets met elektrische trapondersteuning heeft een elektrische hulpmotor met een vermogen van maximum 0,25 kW. De aandrijfkracht vermindert en wordt onderbroken als de snelheid 25 kilometer per uur bedraagt of wanneer u stopt met trappen. Deze fietsen worden beschouwd als gewone fietsen en zijn verzekerd via de familiale BA-verzekering.

2. Elektrische fietsen met een snelheid van 45 kilometer per uur

Er zijn ook elektrische fietsen op de markt waarbij de aandrijfkracht pas onderbroken wordt bij een snelheid van 45 kilometer per uur. De Wegcode beschouwt dit niet meer als fietsen. Maar VIVIUM beschouwt ze wel als een gewone fiets. Ook de aansprakelijkheid van deze elektrische fietsen is dus verzekerd via de familiale verzekering van VIVIUM.

3. E-bike met eigen aandrijving

Bij dit type elektrische fiets moet u niet trappen om u voort te kunnen bewegen. Dit type e-bike is voor de Wegcode geen fiets. Ze worden voorlopig gekwalificeerd als bromfietsen. U moet dus een helm dragen en hebt een kenteken en een aparte BA-verzekering Motorrijtuigen nodig. Afhankelijk van de klasse bromfiets (A of B) moet u ook een rijbewijs hebben.

Contacteer uw makelaar

Opgelet: de familiale verzekering dekt enkel de schade aan derden. De schade aan uw elektrische fiets of eigen verwondingen worden niet vergoed, tenzij u hiervoor specifieke verzekeringen hebt afgesloten.

Graag meer informatie of op zoek naar een offerte voor een familiale verzekering?  Bel ons voor een offerte ! Telefoon 050 62 77 06 of e-mail INFO@verzluclierman.be

bron www.vivium.be

Scroll naar boven